Nepilnamečių apsauga ir cenzūra internete

Prieš porą dienų perskaičiau gana gąsdinantį įrašą, apie tai, kad Lietuvoje jau (beveik) turime cenzūros internete įstatymą. Pirma reakcija buvo, kad nejaugi man dabar reikės šį savaitgalį pradėti organizuoti kažką panašaus į Blackout Ireland ar New Zealand Internet Blackout. Tiesa, pastarųjų problemos kyla daugiau iš P2P ir autorinių teisių pažeidimų, tačiau viskas bet kuriuo atveju atsiremia į viena – interneto cenzūrą. Tačiau ar iš tikro viskas yra taip blogai?

Ką iš tikro sako įstatymas?

Kad per daug nepasikarščiuoti, pasiskaičiau įstatymo projektą ir Seimo posėdžio stenogramą. Dar yra ir susiijęs ATPK pakeitimas, numatantis baudas, už įstatymo nesilaikymą. Per daug nesigilinant, man aktualus yra tik straipsnis kalbantis apie interneto priegą:

7 straipsnis. Ribojimas skleisti neigiamą poveikį nepilnamečių vystymuisi darančią informaciją

3. Prieigos prie vieš kompiuterių tinklų (interneto) paslaugas teikiantys asmenys privalo užtikrinti Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (toliau – Informacinės visuomenės plėtros komitetas) aprobuotų žalingo interneto turinio, darančio neigiamą poveikį nepilnamečiams, filtravimo priemonių įdiegimą ir veikimą. Informacinės visuomenės plėtros komiteto teikimu Vyriausybė nustato prieigos prie viešo naudojimo kompiuterių tinklų (interneto) vietose privalomų filtravimo priemonių naudojimo tvarką.

Skaičiau šį straipsnį dešimtis kartų, ir vis dar iki galo nesuvokiu (labai daug žodžių – man patinka kai viskas būna trumpai ir aiškiai). Pirmasis sakinys lyg ir kalba apie visus interneto paslaugas teikiančius asmenis, ir kad jie lyg ir privalėtų užtikrinti filtrų įdiegimą, tačiau antrasis sakinys kalba apie interneto prieigos vietas, kurios privalės naudoti tuos filtrus.

Dienos klausimas

Ar reikia susirūpinti, kad Zebra dabar privalės filtruoti jūsų internetus, ar tik pagailėti interneto kavinių savininkų, kad jiems dabar reikės instaliuotis ir prižiūrėti visokius proxius?

Pašalinė tema: žalingus tinklapius ir raktažodžius registruoti gali bet kas, tačiau kaip peržiūrėti jų sąrašą?

5 Responses to “Nepilnamečių apsauga ir cenzūra internete”

Komentarų RSS

Sveikas, Dominykai :-)

Ačiū už pastebėjimą. Pradėjau skaitinėti tą įstatymą ir irgi truputį pasimečiau. Labai jau sakinių struktūra griozdiška.

Ką supratau, tai jei įstatymą taikyti griežtai, tai ISP privalo susidiegti tai, ką jiems liepia IVPK.

Nuėjau į IVPK svetainę ir radau:
http://www.ivpk.lt/filtrai/

Užsiregistravau ir užregistravau youtube.com prie žalingų tinklalapių. Dabar reikia žiūrėti kas bus :-)

Emili, ilgas laikas jokio matymo.

Enivejs, aš ketinau dėl tų filtrų jiems emeilą parašyt, prieš imdamasis tokių drastiškų priemonių :) Po to pamiršau, nes internetas platus…

Sveikas dar :-)

Dėl youtube.com kolkas jokio skandalo nepastebėjau. O įstatymas kolkas lyg ir nepraėjo Seime.

Ateityje pamatysim kaip ten bus…

Beje, turi kokius nors kontaktus? Net el. pašto nepateikęs niekur. Teko googlintis kol radau LinkedIn’e kažką :)

Tai kad su tuo sąrašu neaišku kas daros. Aš bent jau IVPK svetainėje neradau nei sąrašo, nei kaip tą sąrašą naudoti su jų siūloma programine įranga. Kokia nauda išvis iš to sąrašo tada?

Kiek suprantu, tai Lietuvoje tokio “visiems IPT privalomo” filtro dar nėra nei įdiegta nei svarstyta (nes nu negi taip sau praslydo ir aš nepastebėjau?) – reiškias tas sąrašas lyg ir “savanoriškas”. Bet koks viso to pointas, tai nu nei pro kur nesuprantu. Net iš tų nuorodų į jų veiklą reglamentuojančius teisės aktus.