Žalių Naujų Metų!

Dar nevėlu rašyti naujametes rezoliucijas ir sveikinimus? Kaip ten bebūtų, kuriam laikui aprimsiu su “neprofesiniais” ir “neekspertiniais” įrašais – čia paskutinis iš jų ir grįžtam atgal į darbo ritmą.

Kitiems metams prisirašiau sau daug asmeninių tikslų, kurie jums neįdomūs, tačiau vienas iš jų yra “tapti žalesniu”. Linkiu ir jums tuo užsiimti – daug nekainuoja, netgi galbūt sutaupo. Rūšiuokite šiukšles. Aš Airijoje turiu atskirą šiukšlių dėžę skardinėms, popieriui ir kitiems recycleable dalykams – Lietuvoje netgi prie daugiabučių jau beveik visur stovi kažkas panašaus. Juk nesunku Kalėdinių dovanų šventinį popierių išmesti į tam skirtą konteinerį. Sako, kad vienai naujai skardinei pagaminti iš natūralių žaliavų reikia tiek pat energijos, kiek pagaminti dvidešimčiai iš panaudotų skardinių – kartu galime šiek tiek pasiekti.

Neverta pasiduoti, net jeigu atrodo, kad “vienas nieko nepakeisi”. Juk štai kažkas padarė “ė iniciatyvą”, o aš pradėjau net čatuose naudoti lietuviškas raides – jeigu aktyviai rodysite pavyzdį (ne)šiukšlindami – galbūt bent vienas žmogus pasikeis. Neverta pasiduoti ir todėl, kad atrodo, kad “pats teršiu nedaug – automobiliai ir pramonė teršia daugiau”. Galbūt tas tavo lašas ir yra paskutinis, kurio reikia sugriauti žemės ekosistemai.

Vakar važiuodamas iš oro uosto namo, per radiją išgirdau pokalbį apie Repak sukurtą CO2 kalkuliatorių. Kol kas jo pilnai neužpildžiau – reikia ganėtinai daug duomenų tam (pvz. dujų sąskaitų, kad pasitikrinti skaičius), tačiau būtinai tai padarysiu dar šią savaitę. Padarykite tai ir jūs – rezultate gausite kiek anglies dvideginio į orą išleidžiate jūs, o laikui bėgant galėsite stebėti ar darote progresą jį sumažinant. Jeigu aš ir jūs – visi trys mano skaitytojai – pasikeisime – galbūt Golfo srovė nesulėtės galutinai, ir Airijoje man ir toliau bus šilta (globalinio atšilimo pašalinis efektas, galiojantis kai kurioms pasaulio dalims). Dėkoju.

One Response to “Žalių Naujų Metų!”

Komentarų RSS

Čia tau įtaką žalias kambarys padarė :) (pasijuokiu šiek tiek)
Prie daugiabučių yra specialios šiukšlių dėžės, kitur – nėra :(